Παρασκευή 16 Μαΐου 2014


Print

00:58
Οι Financial Times αποκαλύπτουν το «Πλάνο Ζ» και την ομάδα αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που προετοιμάζονταν για την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και την έξοδο από την ευρωζώνη.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα του δημοσιογράφου Πήτερ Σπίγκελ, είχε δημιουργηθεί το «Πλάνο Ζ» από περίπου 25 αξιωματούχους -χωρισμένους σε υποομάδες- που λειτουργούσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στην ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη και στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Οι συμμετέχοντες απάντησαν στον δημοσιογράφο ότι στόχος τους δεν ήταν η προετοιμασία του Grexit, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Στο ξεκίνημα του 2012, όμως, θεωρούνταν από τους ίδιους «ανεύθυνο να μην υπάρξει προετοιμασία για αυτό το ενδεχόμενο».
Οι αξιωματούχοι που δούλεψαν πάνω σε αυτό το άκρως απόρρητο σχέδιο επέμειναν στις συνεντεύξεις τους ότι δεν επρόκειτο για έναν οδικό χάρτη μέσω του οποίου θα αναγκαζόταν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός τους ήταν η αποφυγή του λεγόμενου «Grexit» το οποίο θεωρείτο πως θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων και κλυδωνισμών και στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, καθώς και ερωτήματα για το ποια χώρα θα είναι η επόμενη που θα δει την πόρτα της εξόδου.
Ωστόσο, πολλοί από τους 25 αυτούς αξιωματούχους στις αρχές του 2012, άλλαξαν στάση και άρχισαν να θεωρούν ανεύθυνο από πλευράς τους το να μην είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο του «Grexit». Πάντα λέγαμε ότι σκοπός μας είναι να τους κρατήσουμε εντός (ευρώ). Είναι όμως μηδενική η πιθανότητα αποχώρησής τους; Όχι. Αν είσαι στην κεφαλή μιας εταιρείας και έχεις έστω και μόνο 10% πιθανότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε προετοιμάζεσαι (για αυτό)» ανέφερε ένας εκ των αξιωματούχων στον Σπίγκελ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου